Portfolio
Portfolio
Anders kijken
en het samen
anders doen
Anders kijken
en het samen
anders doen
Ben je benieuwd naar mijn werkzaamheden en kwaliteiten? In mijn portfolio licht ik graag een drietal projecten uit om te inspireren en te illustreren hoe ik te werk ga (landelijk, regionaal en lokaal).
Ik heb jarenlange ervaring bij gemeenten, GGD, ZonMw, ministerie van VWS en Institute for Positive Health (iPH). Zo laat ik graag zien hoe ik trajecten in gang heb gezet, hoe ik de vonken tussen partijen liet overslaan en waar het is gaan stromen. Voor vragen over deze cases kun je contact met mij opnemen.
Projecten waar ik trots op ben:
Eerste
inventarisatie
Positieve
Gezondheid
Eerste
inventarisatie
Positieve
Gezondheid
In het najaar van 2015 wilde het ministerie van VWS een inventarisatie laten doen naar Positieve Gezondheid in Nederland. Grondlegger van het gedachtegoed Machteld Huber zocht ondersteuning op dit vlak. Ik zag een mooi opstapje naar een brede blik op gezondheid voor de Vonkenfabriek.
Proces
Positieve Gezondheid was een nieuw concept, waarop Machteld Huber in 2014 promoveerde. In die periode kwam er steeds meer interesse in het gedachtegoed. Uiteindelijk kreeg ik de opdracht toebedeeld, samen met Ingrid Kersten. We stelden een projectplan op voor ZonMw en dat werd goedgekeurd.
Project
Het project bestond uit het ophalen van bevindingen over de inzet van Positieve Gezondheid in Nederland. Hiervoor verzonden we digitale vragenlijsten en interviewden we 12 personen die al actief met Positieve Gezondheid aan de slag waren. In december 2015 verstuurden we de vragenlijsten, waarop we binnen drie weken ruim 100 reacties ontvingen. Machteld Huber selecteerde 12 mensen uit haar netwerk die we interviewden. In het traject stelde ik de vragen op en nam de interviews (veelal live) af. De rapportage van de vragenlijsten en de interviews legden we voor aan een klankbord-groep, waarin onder andere het RIVM en het ministerie van VWS onder voorzitterschap van de Gezondheidsraad deelnamen. Het leidde tot een waardevolle reflectie.
Resultaat
In maart 2016 rondden we het document af: ‘Positieve gezondheid’ in Nederland – Wie, wat, waarom en hoe? Een inventarisatie. In de inventarisatie namen we motieven, ontwikkelplannen, behoeften en verwachte obstakels op van partijen die interesse hadden in Positieve Gezondheid. Dit resulteerde in vier lijnen, waarlangs het iPH nog altijd werkt: inspiratie, tools, academie en onderzoek.
Vervolg
Na afronding van de inventarisatie verzorgde ik door het hele land lezingen vanuit het iPH. Het was de start van een mooie samen-werking. Bij mij groeide de wens om ook regionaal aan de slag te gaan met Positieve Gezondheid. In november 2016 begon ik daarom als adviseur publieke gezondheid bij GGD Hollands Midden, waar ik Positieve Gezondheid in de 18 aangesloten gemeenten en hun partners verder kon brengen.
Inspiratiecongres
en vervolg met
Alliantie
Inspiratie-congres
en vervolg
met Alliantie
Tijdens mijn werk bij GGD Hollands Midden wilde ik het gedachtegoed van Positieve Gezondheid onder de aandacht brengen en het concept handen en voeten geven als overkoepelend thema binnen en buiten de organisatie.
Proces
Ik heb de samenwerking gezocht met de portefeuillehouder Positieve Gezondheid in het managementteam en met twee communicatiemedewerkers.
Samen met hen en andere collega’s hebben we een kernboodschap Positieve Gezondheid geformuleerd:
Positieve Gezondheid is een brede blik op gezondheid. Wij geloven namelijk dat gezondheid meer is dan niet ziek zijn. En we moedigen mensen aan zelf het beste uit het leven te halen, met of zonder hulp en ondersteuning (zie ook website: www.ggdhm.n/gemeente)
Door mensen te inspireren met voorbeelden van Positieve Gezondheid, zouden we binnen en buiten de GGD meer draagvlak kunnen ontwikkelen en samenwerking kunnen stimuleren. Het idee ontstond om een inspiratiecongres te organiseren.
Project
Voorafgaand aan het inspiratiecongres boden we collega’s en adviseurs met netwerken in 18 gemeenten een training Politiek Bestuurlijke Sensitiviteit aan. Deze training hielp bij het ontwikkelen van de juiste mindset, commitment op het onderwerp en was een eerste stap op weg naar borging van het gedachtegoed van Positieve Gezondheid. Het inspiratiecongres Samen aan de slag met Positieve Gezondheid vond plaats in november 2019 in Corpus Oegstgeest. We nodigden een wethouder uit als dagvoorzitter en zwemmer Maarten van der Weijden was gastspreker. Ook deelde een projectadviseur Positieve Gezondheid vanuit iPH haar ervaringen en inzichten uit Limburg Positief Gezond tijdens het congres. Aan het eind van het congres organiseerden we een rondetafelgesprek, waar onder andere de bestuurder Zorg & Zekerheid en een vertegenwoordiger van de provincie Zuid-Holland aan tafel plaatsnam.
Resultaat
Er deden ruim 170 deelnemers mee, zowel uit eigen regio als daarbuiten. De evaluatie maakte duidelijk dat deelnemers graag verder wilden met het gedachtegoed, maar ook zochten naar een vertaalslag van het gespreksinstrument van Positieve Gezondheid naar een gesprek over gezondheid in wijken en gemeenten.
Vervolg
Het succes van het inspiratiecongres smaakte naar meer. Begin 2020 is een initiatiefgroep van Reos, huisartsen, thuiszorg, sociaal werkorganisatie, verzekeraar en GGD Hollands Midden verder gegaan met de opbrengst. De Alliantie Positieve Gezondheid ZHN werd in het leven geroepen. Met als ambitie Positieve Gezondheid in 2030 te borgen op verschillende niveaus:
- Met patiënten in de spreekkamer
- In organisaties en op de werkvloer
- Met inwoners en partners in wijken en gemeenten
Om de voortgang op onze ambitie per 2030 goed te kunnen volgen en bij te kunnen sturen, is een advies op maat traject met het RIVM gestart. Samen met Alles is Gezondheid werken we toe naar een pledge (september 2021).
Projectleider
Wijzer in de wijk
Projectleider
Wijzer in de wijk
In 2017 deed ZonMw een oproep om effectief aan de slag te gaan met preventie in gemeenten. Vijf gemeenten uit de regio Hollands Midden en Haaglanden lieten weten interesse te hebben om een aanvraag te doen.
Proces
In de hoedanigheid van adviseur publieke gezondheid woonde ik een eerste sessie bij over het programma in Utrecht. Vanwege eerdere werkervaring bij ZonMw kende ik het proces. Dat kon ik in dit traject goed gebruiken. Met Academische Werkplaats Publieke Gezondheid (AWPG) ZHN en Werkplaats Sociaal Domein (WSD) Leiden & Den Haag hebben we de samenwerking gezocht met die vijf gemeenten. Ook Zorgbelang Inclusief sloot aan voor het inwonersperspectief. Als beoogd projectleider benaderden we een expert over integrale samenwerking van het RIVM. Om tot een project aanvraag te komen, hebben we ervaringen uitgewisseld, behoeften en dromen opgehaald, maar ook tijd geïnvesteerd om elkaar te leren kennen. Dat leidde uiteindelijk tot het indienen van onze aanvraag, met als titel Wijzer in de Wijk.
Project
De aanvraag werd door ZonMw gehonoreerd. In dit project zette ik mij in als de Haarlemmerolie. Voor GGD HM was een dergelijke aanvraag nieuw en behoorlijk pionieren. Ik zorgde ervoor dat governance en financiering goed op orde werden gebracht. En we stelden een samenwerkingsovereenkomst op zodat alle neuzen dezelfde kant op stonden. In dit traject was ik verantwoordelijk voor coördinatie, administratie en communicatie. In oktober 2019 nam ik ook het projectleiderschap op mij voor het tweede deel van Wijzer in de Wijk, tot eind 2022. Aan het eind van het congres organiseerden we een rondetafelgesprek, waar onder andere de bestuurder Zorg & Zekerheid en een vertegenwoordiger van de provincie Zuid-Holland aan tafel plaatsnam.
Resultaat
Het toekennen van onze aanvraag, was een mooi resultaat op zich. Maar ook de interessante ontwikkelingen die momenteel uit Wijzer in de Wijk voortkomen. Zo richt Alphen aan den Rijn zich op verbeteren van Welzijn op recept, werkt Leiden samen met inwoners en Zorg & Zekerheid aan Stevenshof Vitaal en zijn in Den Haag Zuidwest extra thema’s opgepakt die aansluiten op wensen van inwoners en de gemeente Den Haag. We hebben geïnvesteerd in een diversiteit aan communicatie-uitingen zoals factsheets, praatplaten, visuele verslagen, filmpjes, website, nieuwsbrieven), om anderen mee te nemen en te inspireren tot een integrale, preventieve aanpak met meerwaarde voor inwoners en partners in de wijk te komen.
Vervolg
We monitoren, evalueren en leren volop. Daarvoor zijn per wijk monitor- en evaluatieplannen opgesteld. Leren doen we in de wijken en ieder half jaar als samenwerkingsverband via een werkgroep Learning Community (LC). Onderwerpen kiezen we met elkaar. De begeleiding van de werkgroepen LC is in handen van WSD. De laatste keer stond inwonerbetrokkenheid op de agenda. Kijk op www.wijzerindewijk.nl voor actuele updates.
Benieuwd geworden naar mij en de Vonkenfabriek?
Laten we dan eens samen een kop koffie drinken!
Bel mij: 0031 6 535 868 20
Mail mij: info@devonkenfabriek.nl
Bezoek:
Riouwstraat 24
2585 HB Den Haag